Cora Solum Caspari

Cora Solum Caspari 

Urban stillhet 

Maleri, 50 x 60 cm 

Akryl på lerret 

___________________________________________________________________________

Når vi blir født blir vi en del av en populasjon på 7 milliarder. Fra øyeblikket vi åpner øynene får vi automatisk en VIP-billett til gruppen menneskerasen. Selv om dette egentlig burde forhindre at vi noen gang følte oss alene, kan den massive størrelsen på denne gruppen få oss til å føle oss små og ubetydelige. Når folkemassene blir en solid vegg og individene går i ett kan man plutselig føle seg avstengt fra andre. Som for eksempel på en t-bane. Hvor mange enkeltfjes husker man etter en t-bane tur? Man husker mennesker, men man husker ikke enkeltindivider. T-banen er et symbol på det fraværet man føler til folkemassen. Alle kjører i samme retning mot forskjellige destinasjoner. 

En stor inspirasjonskilde bak dette verket var billedserien til Francis Bacon kalt Man in blue(1954, ekspresjonismen). Cora Solum Caspari ble inspirert av måten Francis Bacon brukte mennesket i en moderne setting for å fremstille ensomhet. 

Det Caspari syntes er interessant med et hvert maleri er hva som skjer med en gang du plasserer et menneske i det. Slik som menneskene preger omverdenen hennes preger de det hun maler. Hun mener at maleriets betydning ville ha forandret seg hvis hun hadde malt en helt tom t-bane.

Temaet bak verket kan være følelsen av sosial fremmedgjøring. Det vil si fraværet man som enkelt menneske føler mot samfunnet som en helhet. Fraværet forsterkes gjennom illustrasjonen av T-banen. Den er vanligvis full av mennesker, men på maleriet er den tom. Dette skal konkretisere følelsen av at menneskene rundt deg egentlig ikke er der, i tillegg til isolasjonen man føler i folkemengder. Mannen på bildet er en representant for alle som har kjent på opplevelsen å være alene. 

%d bloggere like this: