Elina Panea Berg

Elina Panea Berg

Sjiraff

Skupltur

Tekstil, tråd, tau

Sjiraff, tidligere skrevet giraff er et stort klovdyr som lever i Afrika. Moderne forskning har avdekket at kanskje seks underarter kan regnes som egne arter, men for øyeblikket regnes alle sjiraffer til samme art. Sjiraffen tilhører slekten Giraffa i underfamilien Giraffinae (Giraffini) og i 2016 ble arten oppgradert til sårbar på IUCNs rødliste. 

Elinas kunstnerskap karakteriseres av et engasjement for rettferdighet. Det være seg klima, forbruk, likestilling eller fattigdom. Tidligere verk har ofte hatt et enkelt uttrykk med sterke farger, barnslige figurer og symboler. Gjennom sitt arbeid de siste tre årene på Edvard Munch har hun eksperimentert med mange ulike materialer som plastelina, gips, leire, tre og pappmasje. Tidligere har hentet inspirasjon fra kunstperioder som Pop-art og DADA. For «Sjiraff» har hun latt seg inspirere av fargebruk og uttrykk fra pop-art. 

Sjiraffens tunge er nærmest sort, blå, blåsort eller purpurfarget og har rosa base. Halen til en voksen sjiraff er cirka 78 til 100 centimeter lang og ender i en hårtufs. Det mosaikkliknende flekkmønsteret på sjiraffens skinn er like unikt hos hvert individ som menneskets fingeravtrykk. 

Elina har alltid følt at hun står med et ben i Spania og et i Norge, men ikke den siste måneden. Denne måneden har hun følt at hun har begge føttene plantet godt inne på sitt eget rom, og lite tilknytning til noen annen nasjonalitet enn den hun skaper på pulten sin. Hjertet til en sjiraff slår 170 slag i minuttet og hvert slag er svært kraftig. Men Ikke hos denne sjiraffen. Hjertet slår ingen slag, og den lange halsen hjelper ikke lenger sjiraffen å nå bladene helt øverst på trærne. Tvert imot, så gjorde den hele prosessen med å henge seg selv svært vanskelig, og ga hele verket beklageligvis en komisk effekt

%d bloggere like this: