Madeleine Tollisen Leyland

Madeleine Tollisen Leyland

Samfunnet råtner

Maleri, grunnflate = 20 x 20 cm, høyde = 4 cm (2 malerier)

Akrylmaling på lerret

Temaet som blir tatt opp i maleriene er koronaepidemien og frykten av hva den kan føre til. 

Det er så altfor lett å ta ting for gitt; skole, jobb, mat, transport, venner, butikker osv. Men hva skjer når en verden blir satt på vent og alt stopper opp? Klarer vi å sette samfunnet på pause, eller vil den råtne? Vil skolen være åpen igjen til høsten? Vil butikkene ha det vanlige utvalget av mat? Vil bussen kjøre? Vil jeg kunne klemme vennene mine? Gå på jobb? Vil butikkene gå konkurs? Vil samfunnet kunne gå tilbake igjen slik det var, eller er vi i ferd med å råtne? 

Madeleine Leyland ønsker å utrykke angsten korona kan medbringe, og skildre dette i maleriene. Hun ville formidle en mening med et eple. I historisk sammenheng fra skapelsen er eplet et symbol på fruktbarhet, kjærlighet og visdom, men også død, svikefullhet, fristelse og ikke minst syndefallet. Kunstneren ville bruke eplet til å symbolisere noe godt i det første bildet, som er malt med en vårlig bakgrunn. På det andre bildet symboliserer eplet død og et syndefall om hva vi mennesker har gjort galt. Bakgrunnen på dette bildet forestiller høsten. Klarer vi å holde 2 meters avstand? Vasker vi hendene? Gjør vi det vi blir bedt om? Hva skjer hvis vi glemmer oss? Madeleine ville på denne måten utrykke hvordan de verste tankene rundt epidemien kunne se ut for henne.

Kunstneren var selv i karantene mens hun malte verket sitt, da hennes søster var blant de første i Norge som fikk korona. Hun ville derfor ta opp et tema knyttet til hvordan hun opplevde viruset som skummelt og truende for hvordan fremtiden så ut.

Madeleine har tatt utgangspunkt i ekspresjonismen, som oppstod under 1. verdenskrig. Ekspresjonistiske kunstnere ville utrykke subjektive reaksjoner på virkeligheten og deres indre følelser i kunsten. Madeleine ønsker derfor å ta opp et tema som var aktuelt for den voldsomme hverdagen vi har havnet i, og ta inspirasjon fra en dyster og kaotisk tidsperiode i kunstens historie ved et sterkt fargebruk med rene farger. Kunstneren ønsker å gjøre høst-bildet mer mørk og grotesk ettersom den handler om koronas konsekvenser.

%d bloggere like this: