Marte Nås Kristiansen

Marte Nås Kristiansen

Kjøleskapet 

Akrylmaleri, grunnflate = 60 cm x 150 cm

Akrylmaling, tusj

Marte Nås Kristiansen er avgangselev ved Edvard Munch VGS. Hun har i løpet av de tre siste årene lært å jobbe med ulike materialer og medium. Alt fra leire til ståltråd til akvarellmaling. Hun har de siste årene utviklet sine ferdigheter innenfor kunstfaget. 

Avgangsoppgaven Eget verk, går ut på at å lage et verk som henter inspirasjon fra en kunstner eller en kunstperiode fra 1900-tallet. Det er ikke å legge skjul på at Kristiansen er begeistret for Pushwagner og popart som kunstperiode. 

Kunstverket hennes er et akrylmaleri av innsiden til en kjøleskapsdør i målestokk 1:1. Verket er et utradisjonelt stilleben inspirert av popart. Motivene i maleriet er stiliserte uten overflødige detaljer og er preget av tegneseriestil. Hun bruker flere sterke farger slik at matvarene tydeliggjøres. Verket er en kommentar til alt hysteriet rundt hamstring i disse tider, samt selve kaoset og forvirringer rundt Corona-viruset. Budskapet er at det ikke er behov for hamstring. Mange har kanskje mer enn nok matvarer hjemme, om det enten er i kjøleskapet, kjøkkenskuffer eller fryseren. Ved at hun maler et ryddig og systematisert kjøleskap prøver hun å oppfordre til at alle burde sjekke hva de faktisk har. Om de bare rydder er det lettere å få oversikt over hva som trengs og hva man har nok av, slik at man også kan forhindre matsvinn. I tillegg er det viktig å tenke på andre medmennesker. Kanskje burde alle gå en runde med seg selv og tenke over valgene de tar. 

Kjøleskapet er ikke bare et kjøleskap, men skal også forestille innsiden av hodet på et menneske. For i disse tider er det er viktig å ha et kaldt hode og et varmt hjerte.

%d bloggere like this: