Natalia Maksymowska

Natalia Maksymowska

Automatismens bølger 

Relieff

Ulike teknikker. 

Isopor, leire og akrylmaling

Natalia Maksymowska er opptatt av klassiske malestiler med hyperrealistiske detaljer, deriblant renessansekunst og surrealisme. I sitt eget arbeid forsøker Maksymowska å inkorporere teknikker og uttrykk fra tidligere kunstperioder inn i moderne tematikker.  

Grunnlaget i verket er profilert isopor som har blitt formet slik at den etterligner bølger. Den har deretter blitt dekket til med leire. Malingen har blitt lagt på med våt pensel og svamp som ble stubbet lett over for å gi jevne overganger. Akrylmalingens oppgave var å skape dynamikk i verket slik at øyet naturlig trekkes gjennom bølgene med «drømmer». Fargepaletten går i samspill med noen av de første surrealistiske filmene, deriblant Den andalusiske hundfra 1929 av Salvador Dalí og Luis Buñuel samt Jean Cocteausin Orphée fra 1950. Disse inspirasjonskildene viser at farger ikke er et nødvendig element i fremstilling av kaoset og fantasien. 

Det ferdige verket trekker sterke paralleller til surrealismens fokus på det psykiske, deriblant drømmer og urealistiske scenarioer. Verket fremstiller følelsene knyttet til det å sovne i et klasserom. Det er en visualisering av hvordan drømmene sakte men sikkert flyter inn som bølger og sluker oss fullstendig så vi nesten drukner i drømmeverden. Det er framstilt i form av fosfen, som er fenomenet der mennesker opplever å se lys og ulike mønster selv om øynene er lukket. Natalia Maksymowska har jobbet med en slik tematikk for å gi uttrykk på hva utbrente skoleelever opplever. Å sovne på upassende steder er en klar fremstilling av automatisme i dagliglivet der menneskets naturlige behov er sterkere enn viljen og bevisstheten.

%d bloggere like this: