Peter Bræin Lismoen

Peter Bræin Lismoen

Virus

Maleri, akrylmaling på lerret

Et virus er en mengde mikroorganismer som påfører kroppen skade og sprer seg lett, og fort. Skaden det kan påføre varierer fra virus til virus, og fra person til person. På slutten av 2019 kom et nytt virus inn i livene våres – koronaviruset COVID-19. I reaksjon til dette har myndighetene i flere av verdens land gjort alt de kan for å hindre spredningen av dette nye, ukjente viruset, og COVID-19 ble fort erklært en global pandemi.

Med tanke på alt fokuset som har ligget på COVID-19-pandemien i de siste månedene, har kunstneren begynt å trekke paralleller fra dette virusutbruddet til et annet. På 1980-tallet skjedde det et massivt utbrudd av HIV/AIDS i USA. Mange mennesker ble affektert av det, spesielt i det skeive miljøet. Tusenvis av homofile menn og transkvinner døde, men dette vakte ingen oppsikt blant myndighetene. President Ronald Reagan løftet ikke en finger for å hjelpe ofrene av HIV/AIDS, og i reaksjon til det enorme fokuset COVID-19 har fått, har Peter valgt å basere sitt verk på de utallige ofrene av AIDS-epidemien som ikke fikk sin stemme hørt da de led under lignende tilstander.

Rosa er en farge som ofte har blitt assosiert med det skeive miljøet. Under andre verdenskrig ble homofile merket med en rosa trekant av nazistene – Peter har valgt å utnytte seg av rosa fargetoner for å understreke dette. Vi må aldri glemme skaden det skeive miljøet opplevde under AIDS-krisen, og vi må aldri glemme hvor forferdelige konsekvensene blir når man ikke får hjelp av sitt eget land.

Peter Lismoen er en Oslobasert kunstner som lager kunst basert på både personlige og politiske problemsstillinger. Han har tidligere jobbet med verk relatert til kroppspress, selvbilde, mentale lidelser og det å være homofil. Han har ingen definert kunststil, og hvert eneste nye verk han lager forteller en unik historie.

%d bloggere like this: