Stine Huth Andersen

Stine Huth Andersen

Kollisjon av uttrykk

Fem malerier i størrelse 13,4cm x 17,5 cm 

Gouache på bokpapp 

Stine Huth Andersen er en kunstner som ofte jobber med menneskelige fjes og det figurative. Hun jobber ofte med en stor variant av farger for å uttrykke følelser og atmosfære. Når Andersen jobber tradisjonelt så liker hun å male med gouache og akvarell, men jobber også i store mengder digitalt. 

Dette verket består av en serie av fem portretter av den samme personen som har fem forskjellige uttrykk. Disse uttrykkene går fra et smil til et trist fjes, fargen går fra kalde til varme. Dette verket var inspirert av ekspresjonisme, som startet ca. 1912. Ismen er del av den moderne kunstperioden og har mange kjente kunstnere som Edvard Munch, Egon Schiele og Franz Marc. Ekspresjonisme handler om å uttrykke følelser og meningen med de følelsene, isteden for å avbilde verdenen vi befinner oss i. Ekspresjonismer uttrykker dette med farger, malestrøk og belysning.

Andersen ønsket å gå i en ekspresjonistisk stil med en liten tvist. I denne serien har vi følelser representert, med noe godt, noe vondt og det i midten. Tvisten kommer i fargebruken, hvor de varme tonene er brukt mest på det triste portrettet, og de kalde tonene er brukt mest på det glade portrettet. Dette skaper en kollisjon av følelse-uttrykk og farge-uttrykk. Og du tenker sikkert «Det burde være andre veien rundt». Dette var akkurat det Andersen ville, vi tenker ofte ikke over hvor mye farger kan uttrykke følelser og ha en effekt på hvordan vi opplever verden. Portrettet på midten er den eneste som er i balanse der fargene og ansiktsuttrykket går sammen. Grønn er en farge med beroligende effekt, ofte sett på som sivilisert og et symbol over mildhet og beskjedenhet. Hvis vi var til å ta vekk alle fargene og ha portrettene i sort hvitt, ville hvert portrett på endene ha et sterkere uttrykk. 

%d bloggere like this: